Art. 1 Denumire, sediu si durata
- Denumirea Uniunii este Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania, prescurtat UNSICAR (denumita in continuare ”Uniunea”);
- Sediul Uniunii este in Bucuresti, str. Comana, nr. 9 B, etaj 2, Sector 1;
- Uniunea este o organizatie non profit, neguvernamentala si apolitica, creata si avand personalitate juridica in conformitate cu OG 26/2000;
- Uniunea este persoana juridica romana de drept privat;
- Durata Uniunii este nedeterminata;
- Uniunea se poate afilia cu alte persoane juridice non-profit, din tara si/sau din strainatate, in scopul realizarii scopului si obiectivelor sale si se poate asocia cu orice alte persoane juridice, in acelasi scop.
- Uniunea isi poate constitui, in conditiile legii, sucursale sau filiale, in tara sau in strainatate, ca structuri teritoriale, pe baza hotararii Adunarii Generale, prin care li se aloca un patrimoniu.
Art. 2 Scopul activitatii
Scopul Uniunii consta in:
- Sprijinirea membrilor sai in cresterea recunoasterii publice a rolului activitatii intermediarilor, consultantilor in asigurari si a brokerilor de pensii private.
- Constientizarea si responsabilizarea societatii cu privire la necesitatea incheierii asigurarilor si a pensiilor private.
- Sustinerea si apararea intereselor profesionale ale membrilor sai in relatia cu orice alte entitati.
Art. 3 Obiectivele Uniunii sunt:
a) Colaborarea cu societatile de asigurari, cu administratorii de fonduri de pensii private, cu autoritatile de supraveghere a activitatii de asigurari si a celei de pensii private si cu alte entitati care au ca scop reglementarea activitatii din domeniu, in pregatirea bazelor legislative si tehnice in domeniul asigurarilor si a pensiilor private.
b) Crearea standardului de lucru, a normelor deontologice si urmarirea cresterii nivelului calitativ al serviciilor membrilor sai;
c) Sustinerea membrilor in educarea si pregatirea profesionala a personalului propriu;
d) Dezvoltarea relatiilor la nivel national si international cu alte asociatii si organisme;
e) Formularea de aparari si introducerea de cereri in justitie, in cazurile si conditiile prevazute prin lege, pentru apararea drepturilor si intereselor legitime ale membrilor sai sau in scopul ocrotirii unui interes de grup al membrilor sai sau a unuia general.
f) Schimbarea scopului si obiectivelor Uniunii se face numai cu aprobarea Adunarii Generale.
g) Uniunea isi propune, de asemenea, sa contribuie la educarea populatiei in sprijinul protectiei prin asigurare, prin actiuni specifice (seminarii, conferinte, dezbateri publice, cursuri, articole de presa) menite sa conduca la cresterea gradului de constientizare a rolului asigurarii in viata cetatenilor.